Az informatika tudásbázisa a többi tudományághoz képest lényegesen gyorsabban változik. Ezen az oldalon talál néhány érdekességet ebből a dinamikusan változó világból.

Szuperszámítógépek

Szuperszámítógépnek nevezzük azokat a nagyteljesítményű számítógépeket, ill. számítás­technikai rendszereket, amelyek teljesítménye néhány nagyságrenddel nagyobb, mint egy átlagos szerver. A világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépe.

Tianhe-1 (Tejút-1)

Tiencsin városában található a világ jelenleg leggyorsabb számítógépe. Az adatok szerint, a szerkezet felülmúlja a világ minden számítógépét. A Tianhe-1 (Tejút-1) elnevezésű gép elkészítése hét hónapot vett igénybe. Az szerkezet felülmúlja, a dél-kínai Shenzhen található Nebulae elnevezésű szuperszámítógép sebességét is, amely a világ második leggyorsabb számítógépe volt. A szakemberek szerint, a Tejút-1 folyamatos üzemben másodpercenként 2,507 petaflops, azaz másodpercenként 2507 billió művelet elvégzésére képes, míg az elméleti sebessége a másodpercenkénti 4,7 petaflops sebességet is elérheti.

Tianhe-1 (Tejút-1)

Hazánk leggyorsabb számítógépe

Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe az Országos Meteorológiai Szolgálatnál található. Az IBM berendezése a gyorsabb és pontosabb kistérségi riasztást segíti. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál található IBM System x iDataPlex Cluster szuperszámítógép maximális számítási teljesítménye 14 ezer milliárd műveletet tesz lehetővé másodpercenként (14TFlops).

IBM System x iDataPlex Cluster